De Vrijbuiter

Opnieuw een samenwerking met Barend Last! Hij schreef op basis van zijn eigen ervaringen een spannend boek voor tieners, genaamd ‘De Vrijbuiter’. Lees meer over dit boek op Barends website: https://www.barendlast.com/de-vrijbuiter

Waar gaat het over?

In De Vrijbuiter speelt Maas de hoofdrol. Maas de Ruijter. Nog niet zo lang geleden heeft Maas zijn vader verloren. Hij voelt zich verdrietig en rot. Dat zijn gemene klasgenoot Kwelle hem dagelijks het leven zuur maakt op school, helpt ook niet echt. Maar wat maakt het Maas eigenlijk uit? Het kan hem allemaal niets meer schelen. Zou hij zich ooit nog vrolijk voelen?

Dan komt hij bij De Vrijbuiter terecht. Een knotsgek zomerkamp in een krakkemikkig boerderijtje genaamd Huize Provisorisch, net over de grens in België. Alles in het kamp hangt met ijzerdraadjes aan elkaar en regels zijn er om aan je laars te lappen. De schots en scheve hoeve ligt midden in de natuur, met achter het huis een wei vol paarden. Op het kamp ontmoet hij de maffe Okke en zijn moeder Miek, en vindt hij nieuwe vrienden in Mo en Saar. Durft Maas weer een beetje te gaan genieten?

Het is niet allemaal koek en ei daar op dat kamp. De vergunning van De Vrijbuiter komt op het spel te staan en er gebeuren vreemde dingen. Tot overmaat van ramp, belandt Maas telkens op de verkeerde plek, op het verkeerde moment. Hij ontdekt een lang bewaard geheim, waardoor een kat en muis spel ontstaat. Hij moet alles op alles zetten om De Vrijbuiter– en zichzelf – te redden.

De Vrijbuiter is een verhaal over vriendschap en het overwinnen van angst. Een ode aan de echte Vrijbuiter zomerkampen die vanaf begin jaren 60 van de vorige eeuw bijna 50 jaar hebben plaatsgevonden in de Belgische Voerstreek. Nog steeds zijn er oud kampkinderen die hun herinneringen ophalen en verhalen met elkaar delen. Zo is er zelfs een Facebook groep en een eigen website.

Scroll naar boven